Translate

środa, 4 września 2013

Mleko i jego składowe - kompilacja dobroczynnych właściwości?



Zwiększone spożycie mleka i pr. mleczarskich może być jednym z najistotniejszych elementów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, otyłości czy nawet nowotworów.
Odpowiedzialność za te wszystkie właściwości ponosi tłuszcz mlekowy. Charakteryzuje się on najkorzystniejszymi cechami, ponieważ zawiera niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spośród wszystkich tłuszczów zawartych w żywności wykazuje najwyższą strawność (97-99%). Cechuje się dużym zróżnicowaniem składu (ok. 400 różnych kw. tłuszczowych), obecnością długo-, średnio-i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wieloninasyconych kwasów Ω-3 i Ω-6 oraz kilkanaście biologicznie aktywnych składników o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych.
·          

  • WNKT w idealnych proporcjach dla człowieka omega-3 : omega-6  1:3

Niedobory omega-3 w organizmie powodują sprawniejsze wbudowywanie się w błony komórkowe sztucznych izomerów trans, co powoduje sztywnienie i dysfunkcję komórek. Niestety nadmiar w diecie WNKT omega-6 (ich źródłem są przede wszystkim oleje roślinne) zwiększa prawdopodobieństwo miażdżycy, poprzez blokowanie w organizmie człowieka enzymów i omega-3 odpowiedzialnych za powstawanie EPA (kw. eikozapentaenowy) i DHA (kw. dokozaheksaenowy). Poza tym omega-6 wykorzystywane są do produkcji związków o działaniu prozapalnym, prozakrzepowym oraz mutagennym. Natomiast EPA i DHA charakteryzują się m.in. działaniem przeciwzakrzepowym, przeciwzapalnym, hamującym nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych oraz kancerogenezę, wspomagają system immunologiczny. Ω-3 ogranicza syntezę cholesterolu wątrobowego oraz triglicerydów, redukuje poziom LDL-cholesterolu w osoczu krwi.

  • Kwas wakcenowy, naturalny kwas tłuszczowy o konfiguracji trans, wykazuje działanie przeciw miażdżycowe a także antynowotworowe;

  •   Wapń

Optymalne spożycie wapnia - ze względu na regulację metabolizmu - zapobiega otyłości; 3 posiłki na bazie produktów mleczarskich powoduje zahamowanie przyrostów masy ciała przy braku restrykcji kalorycznych; produkty mleczarskie są bardziej skuteczne niż suplementy wapnia ze względu na wysoką biodostępność makro- i mikroelementów związanych z białkami mleka.
Istnieje kilka mechanizmów regulacji metabolizmu przez wapń: - ograniczenie syntezy kwasów tłuszczowych (KT), - powstawanie kompleksów z KT, - przyspieszanie uwalniania z adipocytów (komórek tłuszczowych) nadmiaru trójglicerydów, - aktywacja lipolizy, tym samym zapobieganie kumulacji tłuszczu w organizmie. Synergistycznie z wapniem oddziaływają bioaktywne składniki serwatki, które hamują lipogenezę. Wapń również zmniejsza ryzyko insulino oporności.


  • CLA (skoniugowany kwas linolowy)


Hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za kumulację lipidów. Wpływa równocześnie na metabo­lizm tkanki tłuszczowej, hamując jej powstawanie a ponadto intensyfikuje proces spalania tłuszczu; jego działanie jest także przeciwnowotworowe, co związane jest z wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Przypuszcza się również, że mechanizm jego działania polega na hamowaniu syntezy eikozanoidów (z rodziny Ω-6) stymulujących wzrost komórek nowotworowych.



 Jednakże tłuszcz ten ze względu na wysoką zawartość nasyconych KT oraz obecność cholesterolu, od kilkudziesięciu lat traktowany jest przez lekarzy i dietetyków, jako aterogenny. Jednak zastąpienie tłuszczów zwierzęcych w diecie olejami roślinnymi nie wpłynęło na zmniejszenie zachorowalności na nadciśnienie, miażdżycę i chorobę niedokrwienna serca..





 Literatura


  • Cichosz G. 2007, Antymiażdżycowe działanie mleka. Prz. Mlecz., 4: 2–6.
  • Cichosz G. 2007, Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego. Prz. Mlecz., 5: 4–8.
  • Cichosz G., Czeczot H., 2011, Tłuszcz mlekowy – źródło antyoksydantów w diecie człowieka.
  • Żebrowska A., Bonczar G., Molik E., 2009, Właściwości prozdrowotne tłuszczu mlekowego, Wiadomości Zootechniczne, 2: 19–23 
  • Janeczek W., Kupczyński R., 2006, Czynniki decydujące o zawartości sprzężonego kwasu linolowego (CLA) w tłuszczu mleka krów. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz