Część 1 - Cukier
Wszędzie mówi się o tym, że
powinniśmy ograniczać cukier, ale czy tak naprawdę wiesz dlaczego? Najbardziej
powszechny powód jest taki, cukier wnosi do naszej diety „puste kalorie”. Jednak
naukowcy powiązali cukier z około 60 dolegliwościami..
Gdyby wszyscy zdawali sobie
sprawę z zagrożeń związanych z cukrem usunięto by go z dozwolonych dodatków do
żywności. Rafinowany cukier jest pozbawiony wartości odżywczych. Ważne
substancje takie ja chrom, mangan, kobalt, cynk są usuwane podczas rafinowania,
a nasze ciała muszą wykorzystywać własne zapasy minerałów, żeby go strawić.
Błędne koło
Zjadając potrawy bogate w cukry
proste w naszym organizmie szybko podnosi się poziom glukozy. W konsekwencji
trzustka wydziela insulinę – hormon odpowiedzialny za wyrównywanie poziomu
cukru we krwi. Ludzkie ciało nie zostało stworzone do przetwarzania dużych
ilości węglowodanów prostych, dlatego też trzustka zaczyna wytężać swoje siły.
W odpowiedzi na nadmiar cukru w krwiobiegu produkuje tak dużo insuliny że
poziom glukozy za bardzo się obniża. Rezultatem jest gwałtowny skok poziomu
energii, po którym następuje równie gwałtowny jej spadek. I znowu odczuwamy
głód słodkiego i koło się zamyka. Dodatkowo insulina sprawia, że cukier usuwany
z krwiobiegu przechowywany jest w postaci tłuszczu.
A więc błędem jest zjadanie na
pierwszy głód batonika (jak podają niektóre reklamy), ponieważ wywołamy z
czasem jeszcze większy głód..
Aspekt zdrowotny
Wielu naukowców obwinia cukier
oraz przetworzone węglowodany za choroby układu
krążenia (nadmiar produkowanej insuliny podnosi poziom trójglicerydów).
Nowotwory w szczególności rak piersi
u kobiet. Komórki rakowe uwielbiają cukier (polecam książkę „Antyrak”). Oczywiście
cukrzyca dorosłych tzw. II typu.
Nadmiar cukru w diecie podnoszący poziom insuliny przyspiesza proces podziału
komórek – a więc przyspiesza starzenie się. Nie mogłabym niewspomnieć o
otyłości, której skutkiem w głównej mierze jest wysokie spożycie syropu
glukozowo-fruktozowego. Niestety cukier także obniża naszą odporność na liczne
sposoby (obniża produkcję przeciwciał, zakłóca transport Wit. C, zaburza
równowagę mineralną, może nawet wywoływać reakcje alergiczne).
Niestety od dziecka stykamy się
ze słodyczami i dlatego tak ciężko jest się od nich odzwyczaić, jesteśmy po
prostu od cukru uzależnieni.
Według Ann Louise Gittleman
ludzki organizm wcale nie potrzebuje dostarczanie do niego cukru. W krwiobiegu człowieka
muszą znajdować się zaledwie 2 łyżeczki cukru, a ta niewielką ilość można z
łatwością uzyskać z trawienia węglowodanów złożonych, białka
i tłuszczu. Natura zapewniła człowiekowi potrzebny cukier w warzywach i owocach które zawierają błonnik i wiele związków odżywczych.
i tłuszczu. Natura zapewniła człowiekowi potrzebny cukier w warzywach i owocach które zawierają błonnik i wiele związków odżywczych.
Ann Louise Gittleman „Dieta bez
cukru”, Wyd. Mada 2009
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz